Halistentie 4

20540, Turku

044 7384 552

vesilaitosmuseo@aurajoki.net

Turun vesilaitosmuseon kokoelmat koostuvat veden puhdistuksessa ja laadun tarkkailussa käytetystä esineistöstä, vesihuoltoa koskevasta kirjallisuudesta sekä valokuvista. Kirjakokoelmaan kuuluu muun muassa vanhassa laboratoriossa käytettyä kirjallisuutta. Suurin osa kirjoista on suomen- ja saksankielistä kemianteknologiaan liittyvää kirjallisuutta. Museon laaja valokuvakokoelma käsittää taltiointeja työprosesseista, työntekijöiden tilaisuuksista ja vesilaitoksen rakennuksista. Valokuvakokoelma sisältää kuvia laitoksen alkuajoista nykypäivään saakka.

Ainutlaatuinen esinekokoelma

Vesilaitosmuseon esinekokoelma koostuu valtaosin Halisissa vanhaan laboratorioon ja johtajan huoneeseen jääneestä esineistöstä. Näihin kuuluvat alkuperäinen laboratoriovälineistö sekä huoneiden kalusteet. Uudempia esineitä on saatu vesilaitoksen henkilökunnan täydennettyä kokoelmaa vuosien varrella tarpeettomaksi jääneellä työvälineistöllä. Vesilaitosmuseon esinekokoelmaa on täydennetty myös muiden toimipisteiden esineillä. Kokoelmaan kuuluu esimerkiksi Eerikinkatu 34:ssä sijainneen Kaasu- ja vesilaitoksen esineistöä.

Osa Turun kaupungin kaasulaitoksen laboratoriovälineistä ja kemikaaleista siirtyi jo 1970-luvulla vesilaitoksen omistukseen kaasulaitoksen lopetettua toimintansa. Monen kokoelmaan kuuluvan esineen alkuperäinen käyttöpaikka onkin epäselvä. Vedenjakeluun liittyvää välineistöä on löytynyt jonkin verran myös Yliopistonmäen vesilinnan varastosta. Esineet ovat mahdollisesti Eerikinkadun vedenjakeluosastolla käytettyä työvälineistöä, joka jäi tarpeettomaksi osaston siirryttyä 1990-luvulla Halisiin.

Myös Kaarningon varastorakennuksesta, pumppuhuone-rakennuksesta ja asuinhuoneista löytyneet esineet ovat tärkeä osa vesilaitostoiminnan historiaa ja museon kokoelmaa. Pumppaamon päärakennuksen pajahuoneesta kerättiin museon perustamisprojektin yhteydessä käytöstä poistettuja työvälineitä, jotka liitettiin museon kokoelmaan. Rakennuksen vintille oli vuosikymmenien aikana muodostunut Kaarningolla työskennelleiden henkilöiden arkipäiväisestä elämästä kertonut monipuolinen esinekokoelma. Vesilaitoksen kokoelman vanhimpiin esineisiin kuuluu Kaarningolta löytyneet höyrypumpun nimikyltti sekä kenttäahjo, jotka molemmat ovat esillä Kemikalointisalin näyttelyssä.

Lahjoitukset ja esinelainat

Vesilaitosmuseon esinekokoelmaa on kasvanut myös lahjoitusten myötä. Lahjoittajina ovat olleet niin yhteisöt kuin yksityiset henkilötkin. Esimerkiksi Viljavuuspalvelu Oy:n museolle lahjoittama analyysikirja 1800- ja 1900-lukujen vaihteesta on esillä näyttelyssä. Viljavuuspalvelu Oy:n edeltäjä Turun kemiallinen ja siementarkastuslaitos analysoi turkulaisia kaivovesiä ennen vesilaitoksen perustamista. Myös Nummenpakanseura ry:ltä lahjoituksena saatu Halistenkosken pienoismalli on esillä näyttelyssä.

Vesilaitosmuseon oman kokoelman esineiden lisäksi Turkulaisen juomaveden tarina -näyttelyssä on esillä Turun museokeskukselta lainassa oleva hirsisalvoskaivo, joka on peräisin 1700-luvulta.

Halistentie 4, 20540 Turku

044 7384 552

Web design | ViaNueva | 2015